Åtta misslyckade år med Alliansen

I dessa tider när allt ska följas upp och utvärderas är det ju naturligt att utvärdera Alliansens politik under de åtta år de har styrt Sverige. Alliansen har genomfört en radikal högerpolitik med omfattande skattesänkningar, privatiseringar och försämringar av socialförsäkringssystemen med motiveringen att det skulle skapa jobb och en bättre välfärd för alla. Så hur har det då gått? Nedan följer ett antal diagram över några viktiga områden för att undersöka detta.

Jobben

Vi börjar med jobben. Under valrörelsen basunderade Alliansen stolt ut att de hade skapat 250.000 jobb men detta sätt att utvärdera sin jobbpolitik är vilseledande eftersom det inte tar hänsyn till befolkningens storlek. Det vanligaste och mest rättvisande sättet att mäta hur man har lyckats med jobben är sysselsättningsgraden dvs hur många som har jobb i förhållande till alla i arbetsför ålder.

Diagrammet visar hur sysselsättningsgraden har förändrats sedan 2006 (2005 finns med som jämförelse då socialdemokraterna styrde) och den ligger på samma nivå 2013 som 2006 då Alliansen tillträde. Det beror på att samtidigt som det har blivit fler jobb har befolkningen i arbetsför ålder ökat vilket gjort att andelen som har jobb inte har ökat. “Jobben” har alltså inte ökat under deras styre.

Sysselsättning

 

Källa: SCB, Arbetskraftundersökningen

I Alliansens valmanifest från 2010 står det att “Vi tänker inte ge oss innan alla som kan och vill arbeta också ges möjlighet att få ett jobb.” Arbetslösheten har legat på en hög nivå under hela perioden. Att Alliansen inte har lyckats sänka den är ett gigantiskt misslyckande. Allt tal om utanförskap är utifrån detta mest tomma ord.

Betyg: underkänt

Arbetslöshet

Källa: SCB, Arbetskraftundersökningen

Fattigdom

I samma valmanifest står det att “Sverige ska vara ett rättvist samhälle som håller ihop.” Hur har då fattigdomen (här mätt som relativ fattigdom) förändrats? Tyvärr har den stigit kraftigt som framgår av nästa diagram. Speciellt för ensamstående med barn har andelen som har en disponibel inkomst (efter skatt och bidrag) under 60 procent av medianinkomsten ökat från ca 20 procent till 30 procent. Alltså nästan var tredje ensamstående förälder lever under fattiga förhållanden. Kan knappast anses vara ett rättvist samhälle.

Betyg: underkänt

Fattigdom

 

Källa: SCB, Hushållens ekonomi

Ojämlikhet

”Världens minsta klyftor ska bli ännu lägre” sa Fredrik Reinfeldt i sitt sommartal 2010. Så hur har det gått med inkomstskillnaderna? De har ökat vilket man ser om man jämför inkomstutvecklingen för de 10 procent med lägst disponibel inkomst med den tiondel med högst disponibel inkomst. De fattigaste har alltså inte ökat sin inkomst medan de rikaste har fått ca 100.000 kr mer.

Betyg: underkänt

Ojämlikht

 

Källa: SCB, Hushållens ekonomi 

Sjukskrivningarna

Under den förra socialdemokratiska mandatperioden (2002-2006) var sjukskrivningarna en av de frågor som Alliansen kritiserade mest. De menade att sjukersättningen var för generös vilket gjorde sjukskrivna bidragsberoende. För att minska sjukskrivningarna sänkte Alliansen sjukersättningen. Fram till 2009 sjönk de men har därefter börjat öka igen. Inte heller här har Alliansens politik fungerat.

Betyg: underkänt

Sjuka

 

 

 

 

 

 

Källa: Försäkringskassan

Skolan

I valmanifestet från 2010 stod det även att “Sverige ska ha en skola och utbildning i världsklass.” Ett sätt att kolla det är att se hur stor andel av eleverna i årskurs nio som saknar gymnasiebehörighet. Även här har Alliansen misslyckats. Som diagrammet visar har andelen ökat under deras åtta år vid makten.

Betyg: underkänt

Skolan

Källa: Skolverket

Jämställdheten

När det gäller jämställdheten skrev Alliansen i ovannämnt valmanifest att “Vi vill att kvinnor och män ska ha samma möjligheter att leva på sin lön…”. Som diagrammet visar har skillnaden mellan kvinnors och mäns genomsnittliga månadslöner inte minskat.

Betyg: underkänt

Jämstäldhet

Källa: SCB

Summering

Denna genomgång av jobben, fattigdomen, klyftorna, skolan, sjukskrivningarna och jämställdheten under Alliansens åtta år vid makten visar på försämringar eller status quo för dessa områden. Slutbetyget kan därför inte bli annat än underkänt. Det behövs nu en annan politik för att vända denna utveckling. Vi kan inte förlita oss på att den nya regeringen kommer att göra det så det är upp till oss alla att engagera sig för en bättre välfärd.

/Martin Villner, Gemensam Välfärd

Comments are closed.