Gemensam Välfärds Nyhetsbrev – September 2014

Dessa politiker skrev under vinst-kampanjen
Inför valet uppmanade Folkkampanjen för gemensam välfärd/Nätverket för Gemensam Välfärd väljarna att kryssa de kandidater som vill sätta stopp för vinst i välfärden. En enkät skickades ut till kandidater till riksdagen och landstings- och kommunfullmäktige där de fick svara på frågan: ”Vill du aktivt verka för ett stopp för vinstutdelning i välfärden?”
Nu finns svaren från politikerna publicerade på: http://valfardskampanjen.se/valenkatsvar
Debatt – Åtta misslyckade år med Alliansen
I dessa tider när allt ska följas upp och utvärderas är det ju naturligt att utvärdera Alliansens politik under de åtta år de har styrt Sverige. Martin Villner, aktiv i Gemensam Välfärd, utvärderar i denna artikel Alliansens åtta år vid makten.
Avslöja TTIP! Aktionsdag 11 oktober i Stockholm
Den 11 oktober är en internationell aktionsdag mot TTIP, handelsavtalet mellan EU och USA, och det ordnas aktiviteter även i Stockholm.
Seminarium: TTIP – handelsavtalet som hotar miljö och demokrati
11-11.20 Introduktion – Ellie Cijvat, Jordens Vänner
11.20-12.00 Kan vi forsätta bedriva en offensiv politik för miljö, mat och hälsa med TTIP? – Rikard Allvin, från bloggen www.ttippen.se
12.00-12.40 TTIP: Förhandlingar och utfall på företagens eller demokratins villkor? – Li Eriksdotter och Dick Moberg, från bloggen ttipfakta.wordpress.com.
12.40-13.30 lunch
13.30-14.15 Parallella pass: 1. Fördjupning. 2. Planering av en kampanj. 3. Våra krav.
14.15-14.45 Diskussion och avslutning.
Lokal: Per Albin salen, ABF huset, Sveavägen 41, Stockholm . Fri entré. Anmälan: Skicka ett epostmeddelande till ttip-kampanjen@jordensvanner.se
Manifestation: Avslöja TTIP!
kl 15-17 Medborgarplatsen, Stockholm
Arrangörer: Jordens Vänner, March Against Monsanto m fl.
 
Utfrågning av s, v och mp om sjukvården i Stockholm läns landsting
Den 28 augusti 2014  arrangerade Gemensam Välfärd och ABF Stockholm en utfrågning av de dåvarande oppositionspolitikerna om sjukvården i Stockholms landsting.
Stor enighet råder i viktiga frågor.
– Personalen måste få mycket bättre arbetsförhållanden och löner (framförallt vissa grupper). – Nödvändigt också för att lösa problemet med för få vårdplatser.
– Styrsystemet, NPM måste förändras i grunden. Göras tillsammans med personal och brukarorganisationer
– Satsning på folkhälsarbetet liksom på psykiatrin
En sammanfattning finns här.
_______________________________
‘New Public Management i beroendevården
Den populärvetenskapliga tidskriften Alkohol&Narkotika ger i sitt nya nummer (4/14) en bred spegling av hur New Public Management introducerades i beroendevården, hur kopplingen till de politiska svängningarna ser ut och vad forskning inom arbets- och organisationspsykologi, företagsekonomi och folkhälsa visat om NPM.
Länk till tidskriften där artiklarna kan läsas: http://www.can.se/Tidskriften-AoN/
Vinster i välfärden – Marknadens logik fungerar inte för vård och skola
Emma von Essen, forskare i Nationalekonomi vid Aarhus Universitet, menar att huvudproblemet med vinstintresse i välfärden är att det kan skapa felaktiga incitament för verksamheterna, vilket kan få dåliga konsekvenser för välfärden.
Klimatet – Desperat budskap om tvågradersmålet
Det blir allt starkare tvivel om världen kan undvika allvarliga klimatförändringar.
Klimatet – The Pricing of Everything
Att sätta pris på naturen ser en del som ett sätt att lösa miljöproblemen men det är en illusion menar George Monbiot i the Guardian.

 

Comments are closed.