Välfärd, trygghet och klimaträttvisa – dags för ny folkrörelse

Med anledning av den politiska situationen uppmanar vi – fackföreningar, hyresgästföreningar, välfärdsivrare, förorts- och klimataktivister – till en protestdag mot ojämlikheten: för ett starkare, mer solidariskt och ekologiskt hållbart samhälle.

Januariavtalet innebär en hårresande fortsättning på flera årtionden av ökande klyftor mellan rika och fattiga, stad och land, män och kvinnor liksom mellan socialt och etniskt segregerade stadsdelar.

Otryggare anställningar och försvagade kollektivavtal, införandet av marknadshyror, fortsatt privatisering av välfärden och höjd pensionsålder är åtgärder som slår mot löntagare, hyresgäster, mot svaga och utsatta. Skattesänkningar för de rika och otillräckliga investeringar i det gemensamma, innebär en oförsvarlig försämring av välfärden. En politik för ökad ojämlikhet slår samtidigt undan benen för en rättvis klimatomställning.

På många håll i världen pågår en högeroffensiv mot välfärd, jämlikhet och mänskliga rättigheter. Det gäller även i Sverige. Tillsammans sätter vi nu ned foten och reser krav på effektiva åtgärder – för vår gemensamma trygghet och välfärd – mot det klimathot som snart kan nå ohejdbara tippunkter. Bara så kan vi verka för en förändring som gynnar och inkluderar hela befolkningen utan att ställa grupper mot varandra.

NEJ TILL UTÖKADE UNDANTAG I TURORDNINGSREGLERNA
Stärkta anställningsskydd, kollektivavtal och fackliga rättigheter!

NEJ TILL MARKNADSHYROR 
Värna och bygg ut allmännyttan – En bra bostad till rimlig hyra ska vara en social rättighet!

NEJ TILL SKATTESÄNKNINGAR FÖR DE RIKA
Skatt efter bärkraft för ökad jämlikhet och en pension som går att leva på!

NEJ TILL VINSTER I VÄLFÄRDEN
Gemensam kamp för upprustad välfärd, återupprättad asylrätt och social trygghet!

FÖR NOLLUTSLÄPP OCH ÖKAD JÄMLIKHET
Internationell solidaritet för demokrati och klimatansvar, massiva investeringar i klimatomställning nu!

Bakom initiativet står Seko Stockholm, Klimataktion, Byggnads Stockholm-Gotland, Elektrikerna Stockholm, Unga Byggare Stockholm-Gotland, Hyresgästföreningen Stockholm, Nätverket Rädda hyresrätterna, Nätverket för Gemensam välfärd, Norra Järva Stadsdelsråd, Rött forum, Internationella Solidaritetskommittén – med tillkommande fackföreningar, välfärds-, förorts- och klimatrörelser.

Comments are closed.