Seminarium “Hur försvarar vi demokratin?”

Den 28 november arrangerade Nätverket Gemensam Välfärd ett demokratiseminarium på ABF i Stockholm, i samarbete med Arena Idé och ABF.

Vilka inbyggda försvar har demokratier och hur kan vi medborgare delta i försvaret? Frågan är aktuell också i Sverige med Sverigedemokraternas inflytande över Tidöpartiernas politik. Med partiets nazistiska rötter, trollfabriker och främlingsfientlighet utmanar Sverigedemokraterna grundläggande demokratiska värden.

Vad kan vi göra för att hålla ihop vårt samhälle och värna gemensamma strukturer som järnvägar, skolor, sjukvård och public service-media?

Medverkade gjorde Sofia Näsström, professor i statsvetenskap i Uppsala och författare till boken ”Demokrati. En liten bok om en stor sak”, samt Mats Wingborg, journalist och författare. Moderator var Carl Tham.

Seminariet filmades och kommer inom kort att läggas ut på denna webbplats.

Medicinska etiken inte längre självklar

Seminarium 14 oktober

Stundom framställs den medicinska etiken som ett orubbligt system av eviga principer för att värna patienternas hälsa. Under de senaste 100 åren har dock markanta skiftningar inträffat i den officiella medicinska etik som uttrycks genom lagstiftning, lärs ut vid universitet och praktiseras inom sjukvården. 

Den medicinska etiken kommer sannolikt att utsättas för minst lika stora förändringar i framtiden och har blivit en arena för allt fler intressenter, som jurister, politiker och patientgrupper. Läkarkåren kan inte längre suveränt bestämma den medicinska etikens regler och tillämpning.

Ny teknik, nya opinioner, nya resurser och många andra faktorer påverkar den medicinska etikens utveckling. 

När: 14 oktober 2024,  18:00 – 20:00

Var: Sveavägen 68, Stockholm, lokal Folkhemmet

Medverkande: Jonas Hartelius, fil. mag. och författare. Han har i många år forskat, föreläst och skrivit om medicinsk etik, folkhälsa och vårdpolitik och skrivit boken ”Om den medicinska etikens föränderlighet” tillsammans med professor Lita Tibbling Grahn.

Varmt välkomna!

Arrangörer: Gamla Stans S-förening, S-föreningen Bättre och Jämlik Hälsa, Nätverket Gemensam Välfärd och S-föreningen i Stockholm

Så kan arbetsmiljön i vården bli bättre

Seminarium 21 oktober

Sjukvårdens problem med arbetsmiljön har varit i fokus under flera decennier. Man talar om stressen och bristen på resurser. Men samtidigt har antalet sjukvårdsutbildade i vården bara ökat och sjuklighet och demografi motiverar inte de stora resurser som skjutits till.

Stor försämring av den upplevda arbetsmiljön har ägt rum under de senaste decennierna i sjukvården, särskilt när man jämför med andra delar av arbetsmarknaden. 

Kan problemen hittas i organisation, ledning, kultur och utbildningsstruktur

Lyssna på Stella Cizinsky som arbetat länge med ledningsstrukturer på ett universitetssjukhus och kan beskriva lyckade grepp. Töres Theorell kommer att vara moderator.

När: Måndag 21 oktober 18.00-20.00

Var: Sveavägen 68, Stockholm.

Medverkande: Stella Cizinsky är kardiolog och överläkare. Hon har närmare 20 års erfarenhet som verksamhetschef vid Universitetssjukhuset i Örebro, och hennes nuvarande uppdrag är hjärt-och lungsjukdomar, klinisk fysiologi och akutkliniken. Stella C har gjort sig känd som debattör och krönikör. Hon har 2023 tillsammans med Mats Alvesson publicerat boken “Dumhetsbekämpning” (förlaget Fri Tanke). Ett övergripande tema i boken är att administrationen inom offentlig verksamhet växer meningslöst och destruktivt. Författarna diskuterar också botemedel. I Örebro har Stella C skapat ett forum för diskussioner kring arbetsorganisation på universitetssjukhuset.

Moderator: Töres Theorell som varit invärtesmedicinare under 60-80-talen och därefter har flera decenniers erfarenhet som arbetsmiljöforskare, fungerar som moderator och diskussionspartner.

Varmt välkomna!

Arrangör: Nätverket Gemensam Välfärd, S-föreningen Bättre och Jämlik hälsa samt

Gamla Stans S-förening.

Manifestera mot marknadsskolan

Skolgruppen inom Gemensam välfärd anordnar en manifestation mot marknadsskolan tisdagen den 19 mars kl. 13 – 15 på Mynttorget i Stockholm.

Välkomna att medverka i vår opinionsyttring!Dropparna verkar urholka stenen.

Möte med vårdnätverket

Hej! Välkomna till möte med GV:s vårdnätverk onsdag 13 mars 18.00. Vi fortsätter planeringen av seminarietpå ABF 9 april och diskuterar tänkbara evenemang under hösten.GV:s årsmöte är planerat till 17 april, inbjudan kommer.
Lokal: Gårdslokalen mellan Havregatan och Råggatan. Man går från Skanstull i riktning mot Södersjukhuset, på höger sida av Ringvägen.

Vägen framåt för skolan: Reformera eller skrota marknadsskolan?

25 november Socialistiskt Forum, ABF.

Seminarium med Mats Wingborg om regeringens Tidösamarbete.

Samtal mellan Anna Ekström, tidigare utbildningsminister (S) och generaldirektör för Skolverket, och Sten Svensson från Nätverket för en likvärdig skola, som nyligen gett ut boken “Oligarkerna – hur välfärdsprofitörerna fick grepp om politiken”.  GV:s skolgrupp arrangerar tillsammans med Nätverket för en likvärdig skola.

Årsmöte Gemensam Välfärd

Här kommer protokollet från Gemensam välfärds årsmöte 2 november 2023.

https://gemensamvalfard.se/wp-content/uploads/2023/11/Årsmötesprotokoll-Gemensam-Välfärd-Stockholm-2-nov-2023-.docx

Observera att det i dokumentet finns information om aktiviteter som GV planerar i höst och i  inledningen av nästa år.

Mer info:

https://www.facebook.com/events/1327952661104053/

Anmälan:

https://mailchi.mp/katalys/ar5eefnivi

Hur reparerar vi sjukvården i Stockholm?

Seminarium 11/4

Region Stockholm har sedan 2016 styrts av en moderatledd majoritet. Valet i höstas gjorde det möjligt att skapa en ny ledning, där Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet gick in i en styrande koalition med Vänsterpartiet som samarbetsparti.

Under sexton års tid har ledningen för regionen genomfört stora förändringar som lett till den mest marknadsstyrda sjukvården i landet. Primärvården har privatiserats och släppts fri för entreprenörer att själva avgöra var de vill etablera sig. De privata vårdvalen för specialistvård har dränerat den offentliga sjukvården på erfaren personal. Förändringarna har inneburit att mindre sjuka ofta går före dem med mer omfattande behov av vård. 

Finns det en möjlig väg tillbaka mot en vård som bättre följer Hälso-och sjukvårdslagens: ”Den som har det största behovet av hälso- och sjukvård skall ges företräde till vården.”? 

Vad räknar den nya majoriteten med att kunna åstadkomma de närmaste fyra åren?

Nätverket Gemensam Välfärd och Katalys bjuder in till ett seminarium där Talla Alkurdi hälso-och sjukvårdsregionråd(s) och Jonas Lindberg oppositionsråd(v) får svara på frågor om framtiden.

När: Tisdag 11 april 18.00-20.00

Var: ABF, Katasalen, Sveavägen 41, Stockholm

Inbjudan riktar sig till alla som är intresserade av sjukvårdsfrågor. Speciellt inbjudna deltagare, främst verksamma i sjukvården, ställer frågor till politikerna utifrån sina perspektiv. Seminariet går även att följa digitalt och kan ses i efterhand.

Varmt välkomna!


Nätverket Gemensam Välfärd och Katalys

Nystart för Gemensam Välfärd

GV har under hösten gjort en nystart efter pandemin (som förhoppningsvis är på upphällningen, trots nuvarande smittspridsökning). Följande filmer finns att se på Youtube, antingen via klick på länken till höger eller att söka på filmens titel på Youtube!

Vi började, 31 augusti med Manifestation för en solidarisk välfärd och ett hållbart klimat, med bl a Sten Svensson från Nätverket för en likvärdig skola och Bengt Nilsson från GV: s Skolgrupp som talare
https://www.youtube.com/watch?v=ytYOJenueDU

Välfärd på fallrepet, ett seminarium arrangerat tillsammans med Arena Idé, med Töres Theorell från GV:s Vårdgrupp,
Per Kornhall från Nätverket för en likvärdig skola, Bo Rothstein, Per Molander m fl.
https://www.youtube.com/watch?v=AItDAteGgoI

Därefter på Socialistiskt Forum, 26 november: Effekter av marknadsskolan med bl a
Sten Svensson från Nätverket för en likvärdig skola och Bengt Nilsson från GV: s Skolgrupp.
https://www.youtube.com/watch?v=47Y4xbNfPiI

Hur kan en regering förändra Sverige? med Mats Wingborg från Nätverket för en likvärdig skola, författare.
https://www.youtube.com/watch?v=qb-fIOLi6qs

Verksamhet under 2023

26 januari, 14:00 arrangerar GV:s Missbruksgrupp tillsammans med Arena Idé, ett seminarium, Opioidkrisen i Sverige, med Anna Fugelstad
Lokal: Barnhusgatan 4 
Anmäl dig här
https://arenaide.se/kalender/den-svenska-opioidkrisen/

GV:s Vårdgrupp planerar också för ett offentligt möte om vården i Stockholm med representanter för den styrande majoriteten, troligtvis i mars.

GV:s Skolgrupp fortsätter med sin verksamhet med aktioner mot marknadsskolan (något som pågick även under pandemin).

GV:s hemsida håller också på att uppdateras med rapporter/filmer och även med en flik om MCK – Medborgarnas coronakommission, där många i GV var verksamma under pandemin!

Alla som är med i GV är välkomna att aktivera sig i någon av de grupper som är i gång. Eller starta en ny! Alla goda krafter behövs! Hör av er till GV:s samordningsgrupp:

Hans Persson, hansgpersson@gmail.com
Max Strandberg, max.strandberg@su.se
Gunnar Lindholm, glmedia00@gmail.com

PS. Det är viktigt att vi har en del pengar för vår verksamhet så tänk på att det är dags att betala medlemsavgiften 200 kr för 2023.

Pg 476382-7 Bg 307-8136

Ange även din mailadress DS.