Primärvård på ackord

av Inga-Carin Landerö , specialist i allmänmedicin, Söderköping (070-6011894), inga-carin.landero[at]telia.com

Medicinska Centrum är en stor privat vårdcentral i centrala Norrköping startad för ca två år sedan av AB Neron  som har säte på Guernsey.Vårdcentralen har nu skaffat sig 13000 listade invånare.  Initialt fanns på vårdcentralen fyra  distriktsläkare dvs Specialister i Allmänmedicin.

Samtliga har nu slutat eller sagt upp sig. Av de  två som fortfarande är i tjänst under sin uppsägningstid  på vårdcentralen har åtminstone den ene förhandlat till sig “specialavtal” som ger 300:- i extra inkomst per patientbesök som tas ” extra”. Personens grundlön är ca 70000:-/mån. för heltid och han producerar nu “extra” korta patientbesök  5-10 st / arbetsdag  vilket sannolikt ger lönepåslag på 10000:- / vecka.

Vårdkvalité  kan omöjligt  upprätthållas med ett sådant upplägg. Patienterna är ovetande om hur det fungerar och duperade av att de ofta får besökstid  samma dag de ringer. I övrigt sköts vårdcentralen av hyrläkare med varierande kompetens.

Alltså: “Vård på ackord” och “löpande band”  – allt för profiten! Östergötlands läns landsting kräver för ackreditering, dvs rättighet för företag att driva vårdcentral, att varje vårdcentralen har en specialist i allmänmedicin.  Vem vill bli opererad på en kirurgklinik där en läkare av sex är kirurg och de andra något annat, eller samtala om sina självmordstankar med en ortoped?

Comments are closed.