Gemensam Välfärds Nyhetsbrev – juni 2013

Gemensam Välfärd har ett nyhetsbrev som vi från och med nu kommer lägga ut på hemsidan. Vill du prenumerera på nyhetsbrevet mailar du till: mvillner@gmail.com                                                     
 
_______________________________________
Nyhetsbrevet tar nu paus i juli och är tillbaka i augusti.
Trevlig sommar önskar Gemensam Välfärd!
_______________________________________
Hemtjänst – omöjliga val 
i ett omöjligt system
Lagen om valfrihet innebär att man kan välja utförare av hemtjänst. Men hur lätt är det att välja mellan 100 utförare i Stockholm efter en stroke och när biståndshandläggaren ska vara neutral och inte får ge råd till brukaren skriver Peter Lorentzon, aktiv Gemensam välfärd, i denna debattartikel.
___
Bostadsbristen – Bostadsbyggandet på historiskt låga nivåer
Bostadsbristen är stor, och den ökar. Ändå ligger bostadsbyggandet i Sverige kvar på en mycket låg nivå. Enbart för att tillgodose behovet hos unga vuxna skulle det behövas 190 000 nya lägenheter – men det byggs bara cirka 20 000 om året.
Läs Hyresgästföreningens analys här.
___
Bostadsbristen – Hyresgästföreningen: Unga betalar ett högt pris för bostadsbristen
Enligt Hyresgästföreningens senaste rapport bor 148 000 unga vuxna ofrivilligt bor hemma hos sina föräldrar och 290 000 unga vuxna skulle vilja ha en egen bostad – men saknar det i dag.
___
Bostadsbristen – Sverige slår rekord i byggpriser
Sverige har de högsta priserna på att bygga bostäder i hela EU. En förklaring är de höga vinsterna byggbolagen tar ut på bostadsrätter visar Rapports granskning.
___
Upploppen i Husby – De ökande klyftorna är chockerande
Den som är hänvisad till en stigmatiserad adress är stämplad som förlorare innan korten ens är synade. Men det är inte Husby som är en segregerad stadsdel, det är Stockholm som är en segregerad stad, skriver professor Ove Sernhede på Centrum för urbana studier.
___
Arbetsmarknad – Nu rullar bussarna igen
Sterjk lönar sig. Efter Kommunals busstrejk har nu avtal slutits som skapar ordning och reda för personalen vid entreprenörsbyte.
Läs mer om avtalet här.
___
Vinster i välfärden – Non-profitbeslut tände ombuden
Kommunal som tidigare inte tagit tydlig ställning i frågan om vinster i välfärden beslutade på senaste kongressen att Kommunal ska verka för en non-profit princip i vård, skola och omsorg.
___
Skolan – En friskolejättes uppgång och fall
I slutet av maj fick 15 000 elever beskedet att deras skola ska läggas ned eller säljas. Kent Werne berättar om John Bauers succéartade uppgång och skandalomsusade fall.
___
New Public Management – Välfärden som demokratiskt forum
Det har kommit mycket kritik av New public managament inom sjukvården senaste tiden men vad är alternativet? David Eklind Kloo, samhällspolitisk ombudsman på Handels, försöker här ge ett svar.
___
New Public Management – Läkarupprop för en bättre sjukvård
Läkarna har tillslut börjat säga ifrån om tillståndet inom sjukvården och tagit initiativ till ett upprop.
___
Fattigdom – Hur fattiga måste de fattiga bli för att tas på allvar?
De barnfamiljer som lever i relativ fattigdom har lägre inkomster än vad som är skäligt för att kunna klara nödvändiga utgifter. Det handlar inte om  smartphones, tv-spel, märkeskläder eller dyra semesterresor som påstås i debatten, utan om mat, hyra, glasögon, mediciner och kläder, skriver Lina Stenberg, utredare vid a-smedjan.
___
Klimatet – Det är rätt att gå före
Vid senaste klimattoppmötet sålde världens politiska ledare i praktiken ut tvågradersmålet, FN-vägen verkar stängd. Men bör då Sverige gå före? Ja, det enda realistiska sättet att få till stånd globala utsläppsminskningar är att väst börjar, skriver Rikard Warlenius, doktorand i humanekologi.

Comments are closed.