Gemensam Välfärds Nyhetsbrev – aug 2013

Seminarium – Hotar New Public Management demokratin?, 10 september

New Public Management (NPM) är ett samlingsnamn på flera auktoritära organisationsformer som införts i offentlig sektor under de senaste 25 åren. De är hämtade från den privata marknaden och påstås öka effektiviteten, men deras inriktning på kontroll och mätningar leder istället till ökad byråkrati.

Seminarium med Patrik Hall, författare till boken Managementbyråkratin. Medverkar gör också Carina Nilsson, kommunalråd i Malmö kommun och ansvarig för vård och omsorg samt Kristin Linderoth, doktorand och redaktionsmedlem på idétidskriften Tiden (s) och Rebecca Selberg som har forskat på New Public Management. Moderator Elisabeth Hellman GV Malmö.

Plats: Kvarnby folkhögskola, industrigatan 4, Malmö

Arrangörer: ABF Malmö, Nätverket för Gemensam Välfärd Malmö och Kvarnby Folkhögskola

Nationell välfärdsmanifestation 21 september

Manifestationen har tre krav: Nej till vinst i välfärden, stoppa nedskärningarna, försvara och utveckla den gemensamma välfärden.

Manifestationer kommer att hållas i Göteborg, Helsingborg, Malmö, Linköping, Luleå, Stockholm, Sundsvall, Umeå och Uppsala.

Mer info finns här: http://www.valfardskampanjen.se/

Skriv på mot lägre skatter

Aftonbladet har startat en namninsamling mot det femte skatteavdraget. Du kan skriva på här.

_______________________________

Bostadsbristen – I väntan på en bostadspolitik

I början av 1990-talet övergavs den statliga bostadspolitiken och ansvaret överlämnades till marknaden. 20 år senare har bostadskrisen blivit akut. Kent Werne går på djupet i denna artikel om hur och varför bostadspolitiken monterades ned.

Bostadsbristen – Bostäder säljs ut mot de boendes vilja

Var femte kommunal bostad har försvunnit sedan 2008, visar SvD:s kartläggning. Tillväxtverket varnar för att minskningen kan dämpa Stockholmsregionens ekonomiska utveckling – men kommunpolitikerna säger att försäljningen varit nödvändig.

Vinster i välfärden – De privata välfärdslobbyisterna jobbar i en allt kraftigare motvind…

Kjell Rautio, utredare på LO, visar i detta inlägg att det ”idag finns gott om exempel på att tron på marknadens allena saliggörande förmåga håller på att pressas tillbaka.”

Vinster i välfärden – Privat välfärd: guldgruva för direktörerna

Direktörerna i de fem största skattefinansierade vård- och skolkoncernerna tjänade i genomsnitt 4,3 miljoner förra året, visar ETC:s granskning.

Jobben – LO: satsa på 70 miljarder på jobben

LO-ekonomerna skriver i denna rapport att det i dagsläget finns ett stort behov för en aktiv finanspolitisk stimulans för att öka sysselsättningen. 70 miljarder kan bidra till en högre sysselsättning med sammantaget cirka 100 000 personer under några års tid.

Jobben – Rika skapar inte jobb

Investeraren Nick Hanauer förklarar pedagogiskt i denna föreläsning varför rika inte skapar jobb.

Nedskärningar – Var tredje barnmorska på väg bli utbränd

Var tredje barnmorska är på väg att bli utbränd, visar en färsk forskningsrapport. Det ökar riskerna för både mammor och barn. Lika stor andel överväger att sluta i yrket på grund av den höga arbetsbelastningen.

Globala förmögenhetsskillnader

De 300 rikaste människorna på jorden har lika mycket rikedomar som de fattigaste 3 miljarderna. Nätverket ” The Rules” har gjort denna avslöjande film hur världens rikedomar är fördelade mellan fattiga och rika.

Kemikalier – DDT 2.0

George Monbiot på the Guardian skriver om hur vi bara har börjat förstå konsekvenserna av sk. neonikotinoider.

Naturresurser – Jordens resurser tog slut i går

Idag tar jordens resurser slut. Mänskilgheten har redan konsumerat hela naturens budget för det här året. Det har organisationen Global Footprint Network räknat fram.

Comments are closed.